Sunday, October 16, 2011

Backpacker Medan-Lake Toba-Berastagi (Day 3)

Day 3 - Berastagi

Breakfast pagi-pagi, makan nasik goreng yang di sediakan oleh pihak hotel.. dah macam kannibal, laju je makan.. sbb malam tak makan. Lepas makan, sempat lagi jalan di pesisir Tasik amik gambar untuk kenangan.. time tu Sun Rise.. mak ai... cantik. rugi x snap pic. Dah siap amik gambar, terus balik bilik kemas barang, check out.. sbb nak ke Berastagi pulak. Semalam sebelum blik bilik, dah siap booking teksi ke Berastagi.. harga Rp 200 000 untuk 2 orang. Kalau tak amik teksi, nak kena patah balik Medan, then amik bas kat Medan ke Berastagi.. er, jauh dan buang masa. so kitorang amik teksi kat sini. Untuk Trip ke Berastagi ni, dalam teksi leh buat 6 0rang je, so kenalah booking awal, kalau x.. sendiri mau ingat lah. Dalam kitorang punya trip, ada 2 pasangan foreigner, baik sangat.. x belagak pun. Banyak cite kelakar. Satunya ialah The Stupid Hat, dan Banana.. hahahaha.. kalau ingat balik mmg nak gelak. Asyik nak bersembang je.. ade je cerita.. tapi jangan nak gelak sangat... di tengah2 perjalanan, tayar teksi ni pancit plak.. terpaksala berenti di tepi.. lebih kurang sejam jugak.. aiyoooo tak sanggup.. ada lori Babi lalu.. Siap jerit Babi! Babi! Babi!.. experience beb.. haha bukan senang nak dapat tu. Nasib baik pandai pasang tayar, kalo x, doklah kat situ.. on the way nak kesana, singgah Museum dulu.. alamak!! tak ingat lah museum apa.. tapi Museum batak jugak lah.. dah settle museum, harga entry Rp 4000 untuk 2 org. Then settle museum teruskan perjalanan, tapi masa keta rosak tadi, kitorang mintak driver bwk pegi ke air terjun Sipiso-piso.. dia pun cakap okey.. kalau nak ikut sebenarnya x pegi, maybe sbb tayar pancit kut.. hehehe.. dah sampai kat Sipiso-piso waterfall, bayar Rp 20000 utk 2 org. Wow!!!! tinggi giler air terjun ni.. aku belum research berapa km tak nak balik je.. Supir tinggalkan kitorg kat sini selama 1 jam, untuk ambil gmbar dan jalan2 sekitar kawasan. Kat situ, ada tangga yang boleh nampak air terjun tu dari view yang lebih cantik.. masa nak turun okey, tapi masa nak naik, hahahahaha goyang pala lutut.. Jadi sesiapa yang datang ke sini, jangan lepaskan peluang untuk dtg Sipiso-piso waterfall.. tengoklah sendiri. Dah pukul 4 ptg, tapi tak tau lagi nak nginap kat hotel mana.. Nasib baik minah mat saleh The Stupid Hat ni bijak.. dia dah survey hotel yang murah dan selesa. Dah sampai kat Sibayak Guest House, terus tengok bilik, semuanya okey, dan check in. Hotel ni adalah sebuah rumah lama yang di jadikan tempat menginap oleh pemiliknya.. peramah betul diorang ni.. very friendly.. tapi, satu je yang aku tak gemar iaitu, everywhere ada anjing.. pemilik hotel org muslim, tapi bela anjing, alasan untuk menjaga rumah.. tak pelah.. janji jangan sentuh aku cukup.

Check in di Sibayak Guest House Rp 100000 utk standard size. oklah tu, bilik cantik, nyaman, selesa.. tak takut.. hahahaha.. dekat dengan town.. lepas check in, ingat nak nak naik sibayak tengok asap Gunung Berapi, tapi dah tak sempat, so tukat plan, naik Gunung Gunndaling tengok Sunset je la.. dari atas ni dapat tengok Gunung Sibayak, dengan asap Gunung berapinya.. harap2lah dah tak aktif.. Kat puncak Gundaling ni, kitorang amik angkut, namanya "Bintang Karo" dengan harga standard Rp 12 000 untuk 2 orang pegi balik.. sama ja macam angkut yang kat Medan tu. Round atas Gundaling sekejap je, sbb dah nak malam, sini cepat gelap walaupun baru pukul 6 petang. tak ada apa sangat kat atas ni, ada kedai cenderahati, ada patung2.. istimewanya kat puncak Gundaling ni ialah boleh tengok Sunset dan Sunrise. Itu jer.. Angin sejuk.. terasa sampai sekarang.. hahaha.. suhu masa kitorang sampai kat Berastagi ni, waktu siang 24'c waktu malam dan pagi 14'c.. erm sejuk kan? tak payanh guna aircond.. pekan kecil sama macam Cameron Highlands. Kat sini akat Hotel tu cakap, kaum Batak jugak, tapi Batak Karo.. apa bezanya? aku pun tak tau.. masa petang sampai kat Berastagi, sempat jugak jalan2 kat sekitar Fruit Market.. banyak jugak barang yang jual kat sini. Kalau tak simpan duit, alamatnya dok sini, beniaga buah lah dengan diorg. Ada satu kedai ni, aku tak ingat nama apa, kitorang berhabisan beratus-ratus ribu kat kedai ni je pun.. xde pegi kedai lain.



View dari Gundaling Hill

Beli Barangan cenderahati untuk dibawa balik ke Malaysia.. tak ingat lah berapa.. sempat jugak borak2 dengan akak ni, baik sangat..tanya mana kedai makan islam kat sini.. Then dia Suggest Kedai Makan UMMI.. so kitorang pun pegilah kat kedai makan Ummi tu.. member ku sorang ni teringin nak makan bakso kat sini, tapi xdelah pulak.. then hanya order Soto.. la sampai.. opsss aku silap, kalau kat sini, apa menupun yang ada berkaitan dengan sup, dia akan bagi nasi.. so jadilah, Soto + nasik.. erm okey, not bad jugak. rasa pure Indon. cuma aku ta tahan dengan kepedasan cili kt sini.. harga makan malam agak murah, lebih kurang Rp 40000 untuk 2 orang.
Aktiviti malam kat sini agak terhad, tak banyak benda yang bleh buat.. so lepas dinner, lepak dengan pemilik hotel Sibayak ni.. banyak jugak benda yang kitorang sembang. Kt hotel ni, ramai budak2 skolah yang dtg tuition bahsa Inggeris. Akak ni cakap, dia hanya nak nolong budak tempatan. Bagus btul niat murni dia..
lebih kurang pukul 11 mlam, naik bilik, packing barang untuk bergerak kembali ke medan esok.. sejuk sangat.. selimut + sweater pun tak cukup.. lupa nak g tau.. dalam bilik ni xde air panas.. kitorang mandi air biasa rasanya macam mandi air dalam peti sejuk tu... hahaha, actually ade, tapi kena minta.. xpelah.. segar skit mandi air sejuk..



Sebelum berangkat pulang ke Medan, kitorg pegi balik ke Restoran Ummi, untuk breakfast.. mkan nasik beb pagi2. harga xdelah mahal sgt, lebih kurang makan malam.. Rp 20000. ada nasik, ayam goreng, sayur, teh manis..lepas makan singgah balik kat Fruit Market, sbb nak beli cenderahati lagi.. so ni shopping habis-habisan, sbb kat Medan, dah tak ada apa yang nak di beli.. Thanks to akak tu sbb banyak barang dapat murah.. erkk murah ker? tapi oklah, daripada tempat2 lain. So Bye Berastagi..

Teksi dari Lake Toba = Rp 200000/2 person
Sibayak Guest House = Rp 100000/2 person
Angkut Gundaling Mount = Rp 12 000/ 2 person
Dinner @ Ummi = Rp 40 000/ 2 person
Breakfast @ Ummi = Rp 20000/2 person

Total = Rp 372 000/2 person






6 comments:

  1. cik nik rosmawati: best mmglah best... tapi takat medan jer.. :-)

    ReplyDelete
  2. Slm Iz, terima kasih sharing kat blog u ni. Saya plan nak backpacking ke Medan July'12 ni 4hari compact trip. Tapi rasanya trip saya berlawan arah dgn trip awak. Tapi okay jugak dapat tip2 menarik selepas baca blog ni. Tq byk2 kerana berkongsi.

    Medan July'12.
    + Berasagi, Mount Sibayak.
    + Sipiso Piso waterfall
    + Lake Toba,Samsoir Island
    + Parapat, Medan - fly balik.

    ReplyDelete
  3. sorry dah lama tak buka blog.. bz dengn ntah ape2 tah.. tak berpeluang nak buka. anyway thax sudi dropby kat sini.. nanti share yer pengalaman anda disana..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  5. salam alaik mahu melancong ke Medan, Indonesia? whatsapp saya ya 017536426 insyirah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...