Sunday, October 16, 2011

Backpacker Medan-Lake Toba- Berastagi ( Day 2)

Day 2 - Parapat @ Lake Toba

Destinasi untuk hari ke 2 ialah ke Lake Toba. Cara paling mudah dan murah untuk ke Lake Toba ialah ialah denag menaiki Bus kesana. Kalu nak amik teksi, Rp 100 000. nak? of course tak nak. so kitorang check out hotel awal-awal pagi pukul 8 am. Breakfast dulu kat hotel, hanya nasi goreng dan teh. Atas kerjasama daripada staf-staff hotel, ini cara terbaik. Dari hotel naik "becak" ke Terminal Amplas. kat sini ada banyak bus. Kos dari hotel ke Terminal Amplas ialah Rp30000 untuk 2 orang.. jauh amat.. sakit bontot dah. dah ler dengan bau minyak motor dari becak ni, terus jadi perfume untuk baju aku.. isk isk, xpelah nak bujet punya pasal. Jarak dari hotel ke Terminal lebih kurang 30 minit. jauh kan? tapi best, kalu nak becak boleh tengok aktiviti penduduk Medan di sepanjang perjalanan. Menurut orang kat sini, ada dua station bus kesana, satu lagi ialah Station Intra, tapi kitorang terus ke Amplas, sbb kat situ ada banyak bus.


Sampai je kat Amplas Terminal, nasib baiklah ada bas direct ke Parapat. Kos tambang bus, Rp 50 000 untuk 2 orang. Katanya bus terus jalan, tapi tidak rupanya tunggu bus penuh baru gerak. Aku dah mula rimas, sementara nak tunggu bas gerak, ada ja orang yang menjual2 masuk dalam bus. tapi x beli pun. Dalam hati, cepat lah engkau gerak wahai pemandu bas. Jam pukul 9 pagi waktu tempatan, baru gerak. Fuhh, penat, nasib baik kat tepi aku kosong, boleh jugak aku letak beg aku kat sit sebelah. Driver bus ni, pemandu Roller Coaster ke? Bawak laju nak mampuss... serammm.. ikut highway ke sana, tapi highway pendek jer. Keluar balik kat jalan biasa. Ingat ke terus sampai destinasi, rupanya dia berhenti pulak, ambik barang.. macam-macam dah diorang bwk, dari sampai ke minyak petrol pun bawak masuk naik bas. Dah macam Pos Malaysia.. Bleh plak kirim kirim barang.. isk.. agak lama, bayangkan di dalam bas hampir 4 jam. dah boleh balik penang-KL dah. Aku dah nampak tasik dari dalam bas, Subhanallah, cantiknya ciptaan. Cuaca yang agak sejuk dan nyaman.

Diatas kawasan gunung.. mmg superb.. tasik semula jadi yang terbesar. Biru je..terus lupa keletihan di dalam bas, terubat oleh kecantikan Lake Toba. Tanpa membuang masa, sampai je, terus walk in cari hotel.. tapi agak penat, banyak hotel kat sini.. letih dah nak jalan mencari. terus je Check In di Sanggam Aek Sere Hotel. Kos penginapan satu malam untuk standard size 2 single bed, Rp 170 000. Amik hotel berhampiran dengan tasik, sebab senag nak keluar jalan-jalan amik gambar. Cuaca kat sini, panas tapi dingin.. so tak lah rasa terbakar macam kat pulau.
Berhampiran dengan Hotel, boleh jalan kaki je di pesisir tasik ke Jetty Tiga Raja. Kat sini ada banyak Jetty, tapi berhampiran dgn hotel ialah Tiga Raja. Di Lake Toba, rata-rata masyrakat disini adalah keturunan Batak, Batak Toba. Aktiviti harian mereka ialah kerja kampung. Tapi jangan pandang mereka sebelah mata, sbb rata-rata pandai speaking English. Mula-mula cakap melayu dgn kitorang, tapi lepas tau kami ni dari Malaysia, terus dia tukar bahasa.. English.. hmmm, diorang ckp, rakyat Malaysia pandai English.. papejelah. Nk pegi Tomok Island. Naik ferry dengan harga Rp 10 000 untuk 2 orang. Ada dua jenis, kalau nak naik ferry pusing2 island, harga lain. Tapi kami amik Ferry ke Tomok. Lebih kurang 30 minit di atas ferry.. cantikkkk...cantikkkk dan cantikkk itu je yang banyak keluar dari mulut.

Mmg cantik Lake Toba ni.. Tak tau nak cakap apa, sesuai dengan keadaan cuaca. Dalam ferry, sempat berkenalan dengan seorang rakyat kat sana, dia pun nak ke Tomok jugak. So join together.. dah sampai kat Tomok jangan nk rakus beli-beli barang.. kt sini kalau dah masuk kedi, confirm akan keluar dengan barang.. diorang akan pujuk rayu sampai terpedaya... hahahaha.. aku dan member aku dah kena.. padan muka..
Kat sini, hanya ada kubur, museum dan gerai-gerai cenderahati.. Argh, banyaknya kedai jual barang2 cenderahati. Ingat pesan aku, kalau x nak beli, jangan sibuk nak tanya atau nak pegang barang tersebut, nanti lain jadinya.. kalau tak caya cubala... lebih kurang 3 jam kitorang kat Tomok Island, hari pun dah macam nak gelap, so gerak balik. Again kos ferry hanya Rp 8000 untuk 2 orang, sbb kalau pelancong Rp 5000, kalau tempatan Rp 4000. Mungkin waktu nak balik, muka kitorang dh macam org kat sana, so dapatlah murah.. hehehehe..
Kat Lake Toba ni tak de apa sangat yang boleh buat, takat nak relax minda, bolehler.. Malam pun x hidup, tapi tak taulah, mungkin kitorang pegi bukan hari cuti kut. Nak makan agak susah skit, sbb tak tau mana kedai yang Halal. Orang cakap, kat sana bayak kedai yang ada tulis halal, tapi sebenarnya tak. so kalau nak selamat, amiklah Hotel Muslim. Confirm Halal. Kat area hotel kitorang ada 2 restaurant halal. tapi, sebab tak yakin, malam tu makan roti jer.. hahaha kesian.. So malam ni ni kitorang tdo awal skit.. esok nak gerak pegi Berastagi pulak... Gudniteeee...


Becak to Amplas = Rp 30000/2 person
Bus to Parapat = Rp 50000/2 person
Ferry return = Rp 18000/2 person
Hotel = Rp 175 000/2 person
Total = Rp 273 000/2 person




1 comment:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...