Sunday, October 16, 2011

Backpacker Medan-Lake Toba-Berastagi (Day 1)

Assalamualaikum.. mak ai lama gila aku tidak mengupdate blog diatas ke bzian yang teramat sangat.. okey, for entry kali ni aku nak story pasal vacation Backpacker ke Medan, Lke Toba dan Berastagi Indonesia..
Alhamdulillah, pada 10 - 14 Oct 2011 yang lalu pengembaraan aku bersama seorang lagi teman kesana telah berjaya. Dengan menaiki flight Firefly pada pukul 1.45 pm, pengembaraan kami di sana pada pukul 2.15 pm waktu tempatan Indonesia. Mendarat di Polonia Airport..

Day 1

Setibanya kami disana, mata terus meliar mencari jalan ke pengangkutan untuk ke Hotel. Di sana, jangan mudah terpedaya jika ada yang ingin berbuat baik kepada anda, kerana mereka semua ininkan tips daripada pelancong. Kalau sesiapa yang tidak tahu budaya disana, ermmm alamatnya abislah wang perbelanjaan anda.. Nasib baik kami dah buat research dan dengar experience daripada rakan-rakan yang pernah kesana. Keluar saja daripada pintu airport, terus melangkah ke Stesen Petronas yang ada berhampiran dengan airport. Jalan lah kaki sikit sebab nak naik "becak" untuk ke Hotel. Argh...banyak pulak "becak" kat sini.. so kenalah pandai bargai dengan tuan punya. Kos dari Polonia ke Jalan S.M Raja, adalah sebanyak Rp 25000, fuhhh culture shock sekejap, banyak sangat angka.. mula-mula si Supir tu nak amik Rp 30000, tapi setelah di Bargain, dapatlah Rp 25000 untuk 2 orang. Bandar Medan ni macam pekan Koboi. Tak banyak sangat pembangunan. Budaya pemnadu jalan raya disini suka sangat meng "HON" pemandu lain sesuka hati. Kalau kat sini confirm dah kena belasah. Telinga jangan harap nak sunyi, HON everywhere. Gaya pemandu yang suka-suka hati. Very very bad... Malaysia lagi better.. Mengambil masa lebih kurang 20 minit dari Airport, kami pun tiba di Jalan S.M Raja.. ada banyak hotel kat situ, kalau nak yang lagi bajet, kenalah rajin mencari. Penat berjalan di tengah panas nak cari hotel Budjet.. harga dalam lingkungan Rp 20000. Tak lebih dari itu untuk bilik saiz standard. Setelah di survey, rasanya Ibunda Hotel lebih baik. Harganya, Rp 200000 untuk satu malam saiz standard. kami terus Check In di situ.. Wow, murah, hotel Muslim, dekat dengan town, ada restoran kat bawah. Hotel pun selesa, ada 2 single bed. Oklah tu kan? Eh cam ner nak charge kamera, ngan henpon ni? plug dia lain sikit... owh rupanya kat sini mmg cam tu, sume tempat guna plug soket kaki 2. kenalah beli converter. Ala dekat je, kat depan hotel ada keda 24 Hours. Harga, Rp 14000. Berehat kejap kat bilik, selesai apa yang patut, terus turun bawah, tanya kat kaunter, cam ner nak gerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Baik sangat orang kat sini.. mereka suka kat kita.
Kalau dari hotel, anda boleh jalan kaki je g tempat-tempat yang ada berhampiran dengannya. Contohnya, Masjid Raya, Istana Maimon, pasaraya Yuki. Berjalan kaki disekitar bandar dibawah terik mentari, terus kulit jadi R-Kelly. Erm tak pelah, 5 hari kat sini mesti lagi gelap. Nak masuk Masjid Raya, dihadapan masjid tersebut, ramai sangat peminta sedekah. Kalau korang nak bagi, bagi kat semua orang. Kalo tak.. ermmmm... Dah siap amik gambar n melihat keindahan Masjid Raya, terus lagi jalan kaki ke Istana Maimon. Istana ni adalah Istana Lama, nak masuk dalam kena tulis nama sebagai visitor dan tida sebarang bayaran dikenakan. Tapi si penjaga Istana mintak derma ikhlas daripada pengunjun. Kitorang bagi Rp 5000, tapi dia cakap tak cukup, then tambah lagi Rp 1000, dia cakap tak cukup lagi, apa lagi terus member aku sorang ni cakap, "tadi cakap derma Ikhlas, tapi mintak lebih pulak".. then terus jalan dalam Istana.. Isk, lain kali cakap la berapa yang dia nak, kan senang. Tak payah nak gunakan perkataan ikhlas tu. apa arrr..
Tak banyak sangat yang menarik di dalam Istana, cuma ada gambar, singgahsana dan pakaian-pakaian.. Takat amik gambar cam tu je. Then, keluar jalan kaki lagi, ingat nak pegi ke Merdeka Walk.. tapi agak jauh.. dah separuh jalan, patah balik menuju ke hotel.. last-last amik "becak" kesana. dengan bayaran Rp 15 000 untuk 2 orang. Merdeka Walk ni, macam tempat rekreasi, kalau di Malaysia, lebih kurang macam Dataran Merdeka la. Tapi kat sini ada banyak sangat kedai makan. Perut belum lapar lagi, teruskan mengambil gambar di sekitar kawasan. Ramai orang yang bersenam, bawak ank2 jalan2. Next destination is, Medan Plaza. Menurut penduduk tempatan, kat sini paling meriah, so terus lah gerak kesana. Oooo, Mall yang seperti Perta KOmpleks kalo di Malaysia. Argh, buat apa datang sini, bukannya nak shopping pun. Barag pun tak menarik sangat. Apa yang jual kat sini, ada di Malaysia. Smpai ke malam kitorang bersiar sekitar town, time to balik Hotel dan makan. Naik "angkut" dari Medan Plaza ke Hotel. "angkut" ni macam van sekolah, sebab di bandar Medan diorang xde bas macam Rapid KL kat M'sia, so diorang gunakan angkut sebagai bas. Dalam ni aku tak tau berapa orang boleh muat sebenarnya, sbb berhimpit-himpit selagi boleh.. dah ler budaya kat sini, boleh isap rokok everywhere. walaupun dalam pengangkutan awam.. Rimaslah, sbb tu nama dia "angkut", selagi boleh angkut, dia akan angkut. Kos dari Medan Plaza ke Ibunda Hotel, Rp 3000 seorang..
Argh, ahirnya sampai jugak kat hotel, di hari pertama pengalam yang amat berbeza dari negara sendiri. Dari pemandu yang suka Hon suka-suka hati, duit yang ribu-ribu, penumpang yang isap rokok dalam public transport, ternyata pengalaman baru untuk kami berdua. Dah sampi di hotel, settle apa yang patut, terus turun bawah nak makan. Menu makan malam ialah "Nasi Padang".. kitorang tak tekejut sangat dengan bilangan lauk yang ada kat atas meja, sbb orang dah bagitau. Kalau Nasi Padang, dia akan hantar berbelas-belas jenis lauk kat atas meja, so makan apa yang nak makan je. Kalo tak nak, jangan sentuh. Nanti kena bayar. so kami amik nasi, dan ayam goreng. Sedap ayam goreng tu.. kos untuk makan malam Rp 72600 untuk 2 orang. agak mahal yer, mungkin sebab hotel punya restaurant kut. Xpelah 1st day. Dah abis makan, terus keluar di sekitar kawasan hotel dan terus menuju ke YUKI.. sbb nak cari Line untuk access aku punya Blackberry. Beli Prepaid Simpati, harga Rp 15000. Boleh access Blackberry selama 5 hari. cukuplah tu. bukannya nak lama sangat pun.. takat nak update FB, BBM dan upload gambar je.. kekadang guna jugak untuk call orang tempatan.. hehehehe...
Jadi itu sajalah aktiviti untuk hari Day 1 di Medan. Ini Breakdown untuk perbelanjaan hari pertama untuk 2 orang.



Becak Polonia-hotel = Rp 25 000/2 person
Ibunda Hotel = Rp 200 000/2 person
Derma Ikhlas = Rp 6 000/2 person
Becak ke Medan Plaza = Rp 15 000/2 person
Angkut ke Hotel = Rp 6 000/2 person
McDonald kat Yuki = Rp 44 900/2 person
Plug Converter = Rp 14 000/2 person
Simpati = Rp 15 000/2 person
Nasi Padang, Dinner = Rp 72 600/2 person
Total = Rp 398 500/2 person




2 comments:

  1. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kami dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. InsyaAllah Semua Happy...(^_^)



    Hubungi kami untuk harga Menarik lagi Jimat $$$$$:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp:
    +62 813 9788 0156 (Herry)------->>>>****INDONESIA****
    +6013 4618637 (Ina)------------->>>>****MALAYSIA****

    ReplyDelete
  2. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...