Sunday, October 16, 2011

Backpacker Medan-Lake Toba-Berastagi (Day 4)

Sudah hari keempat, kejap je rasanya kitorang kat sini. Plan nak ke Medan balik sbb nak jalan2 Medan n Shopping kat Medan pulak.. Gerak dari Sibayak Guest House pukul 10.30 am cam tu.naik teksi yang telah di booking oleh staff hotel.. dengan harga Rp 50000 untuk 2 orang. perjalanan yang mengambil masa selama 2 jam lebih untuk sampai ke Medan.. Nasihat aku kepada mereka yang ada alahan, sila bwk minyak angin yer.. sbb jalan nya begitu belit2 sekali.. dan teruk sangat..
Klau kat Mesia, lebih kurang jalan nak g Cameron Highlands tu la. tapi berlubang-lubang. teruk sangat. sepanjang perjalanan, ada Restorang yang jual Babi Panggang.. Fuhhh laku betul binatang tu kat sini kan?

Sampai di Medan dalam pukul 12 lebih cam tu, terus suruh Supir ni drop kat Ibunda Hotel jer. Sbb hotel ni selesa, murah, tengah2 town.. senang nak bergerak kemana2 saja. gain harga yang sama Rp 200000 utk Standrd room.. amik bilik yng sama macam bilik haritu.. Dah letak barang sume, tanpa membazir masa, time untuk shopping kek2 dan bika.. Kalau datang Medan, tak beli 2 barang ni, bagaikan bukan datang ke Medan.. Sbb sini mmg femes. Kitorang pegi ke Bika ambon Zulaikha naik becak dari depan Hotel.. dengan harga Rp 15000/2 person. kalau tak bargain, dia mintak Rp30000.. hahaha.. sorry kitorang dah pandai naik becak, so x payah nak nipu lagi.. agak jauh jugak kalo nak jalan kaki g sana.. sampi kat Kedai tu, terus beli apa yang nak.. harga dari Rp35000-Rp70000. bergantung pada saiz, dan juga jenis.. aku beli 5 kotak.. tapi tak boleh tahan lama..nasihat aku, kalau nak beli, beli hari yang sama naik flight..

Dari Bika Zulaikha, kitorang berjalan kaki, dengan bwk kotak bika..arh lantaklah org nak tengok pun.. masuk shopping complex.. jlan2 pusing satu shopping complex, keluar amik becak balik hotel Rp 15000/2 person. then simpan barang kat hotel, lunch sekejap kat restaurant tu.. terus pegi ke sebelah hotel, ada Bolu Meranti.. macam Kek gulung.. org cakap kat sini sedap.. aku pun amik satu kotak.. then gerak ke Medan Mall nak cari baju I Love Medan.. dah pusing keliling tempat, xde pun.. mmg baju tu xde.. Medan bukan tempat untuk shopping.. Naik becak Rp 15000 lagi ke Medan Mall. Kat sini ada macam Market, lebih kurag pasar Chowkit.. ada banyak sangat org jual pakaian bundle.. tpi bukan ini yang kami cari, terus masuk Mall lihat apa yang ada...rupanya Mall ni berkembar 3 bangunan.. Mula2 tempat jual borong kasut, then Mall, jalan lagi ada pasar.. Lebih kurang Pasar Siti Khadijah di Kelantan.. banyak sangat baju2, tudung2.. tapi tetap xde baju yang bertulis I love Medan. xpelah shopping skit2 je lah, sbb nak abiskan balance duit yang ada. Mall ni tutup pukul 7 ptg.. so time ni mmg ramai org nak balik kerja.. kitorang naik angkut balik ke Hotel.. Rp 5000.. dah last day baru tau, rupanya kalau 2 orang, bayar Rp 5000 jer.. tak payah bayar Rp6000.. nasib baik budak skolah dalam angkut ni bagitau.. hahaha..berjaya jugak ditipu.. xpelah, last day..

view dari dalam becak...

Sampai Hotel, nak dinner jalan skit depan Pasaraya Yuki, ada satu Foodcourt namanya Amiliun Foodcourt.. kat sini ada banyak makanan.. stall.. dari satey, bakso, mee goreng segala bagai ada.. dn Halal yer.. Tak perlu risau.. meriah, macam Bangsar keadannya.. haha.. ada org karaoke lagi.. malam tu, kitorang makan Bakso, satey dan air cam biasa.. Harga untuk kesemua makanan dan minuman Rp 104 000.. tapi berbaloi.. sedap sangat.. anda perlu rasa satey disini.. rasanya lain, tak sama macam kat mesia.
So itu sahaja catatan untuk hari Ke-4 di Medan.. time to ZZZzzz... sbb esok dah nak balik Kl.

Teksi dari Sibayak = Rp 50000/2person
Hotel Ibunda Standard = Rp 200 000/2 person
Becak ke Bika Zulaikha = Rp 15000/2 person
Becak balik hotel = Rp 15 000/2 person
Becak Ke Medan Mall = Rp 15 000/2 person
Angkut ke Hotel = Rp 5000/2 person
Dinner = Rp 104 000/2 person

Total = Rp 404 000/2 person

5 comments:

  1. kt medan mall tu ada tshirt aka kaos i love medan. dekat kedai yg jual2 baju banyak tu. yg ley tembus klau dr kfc/tingkat atas kedai bata. tp mahal woo sini. dlm Rp 50.000 satu. Sebab kalau kt gerai2 kt Istana Maimoon, ley dapat dlm Rp 25.000 utk jenis yg sama. hehe. kami dh terkena!

    ReplyDelete
  2. owh...kat situ aku pegi gak.. mmg mahal barang2 dia.. kat sana just tengok ape yang menarik jer.. tapi x lah menarik sgt pun.. hehe. so kalau nak p beli barang kat sana, baik hati2. sbb org kat sana akan buat anda semua cair utk beli barang.

    ReplyDelete
  3. Thanks bro atas sharing maklumat yg berguna... Kitaorg mmg akan ke medan danautoba brastagi medan 15-20 mac ni... So dah bukak blog ni banyak info boleh Dapat.. Yg kita takut dgn melancong niialah takut kena tipu jer... So skrg ni dpt sikit tips .... Thanks

    ReplyDelete
  4. Salam..saya nak minta opinion...saya pergi ke medan dgn family pada bulan jun ni..berempat..better amik pakej or pergi lone ranger? saya tgk pakej smua mahal2 utk per person..Please advise.. Thanks

    ReplyDelete
  5. Pick-up point area: Putrajaya, PetalingJaya, Bangsar, Setapak, Gombak, Kota Damansara.

    Brownies ETA ✈✈✈ on 2 dec 2014

    Yummy & Fresh from Bandung, Indonesia

    Bika Ambon Zulaikha, Medan also available

    Place order or grab our limited supply now.

    WhatsApp/sms dazlina +60192633431

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...