Saturday, March 12, 2011

Balik Kampung, Segar Otak

hoorey... akhirnya dapat jugak aku balik kampung arini.. sampai dari kl pukul 7 pagi.. weh.. giler aku mmg x sabar nak balik.. sampai kat stesen bas, ayah aku dah tunggu.. dijangka sampai awal dalam pukul 5 pagi, tapi biasalah kalo delay skit2 kan?
Sejuknya.... ada gerimis n cuaca pun agak baik.. wow.. indahnya kampungku.. rasa segar x sama macam udara sesak, stress, sibuk yang kat KL tu.. udara kampung ni segar.. tak banyak pencemaran. fuhhhh... nyamannya...
Sampai je kat umah tadi.. aku dah nampak sikit perubahan.. ermmmm... dah setengah tahun kut tak balik.. hehehe...
"hah.. alang-alang hang dah balik, nanti tolong amikkan gambaq bunga ros mak yang kat depan rumah tu" mak aku terus je bersuara nampak muka aku turun keta..
"nak buat apa ambil gambar bunga ros?" aku tanyalah balik..
"mak nak buat frame, nak buat kenangan bunga ros tu keluar bunga.."..... erk... itu kah?
Itu rupanya yang mak aku hajatkan.. erm... bagilah masuk rumah dulu kan?

nah.. "sekuntum mawar merah jambu untuk mak"

Owh no... ada pulut mangga.. ini yang best kalo dapat balik kampung, kalo kat KL nak makan pun kena beli.. tapi kadang2 xdak.. tapi harini aku dapat jugak.. mmg dari last week aku nak makan pulut mannga, atau lebih sinonim dengan pulut pelam kalo kat kampung aku.. apa lagi... bedal jer la kan? nikmatnya.. manis... :-)
Dalam hatiku mmg dah xsabar nak snap picture.. makan cepat-cepat terus capai NIKON aku.. manakah bunga ros mak aku tu? owh.. ini lah yang dikatakan nya.. Mak aku cakap, aritu dia berbunga lebih 30 kuntum.. mungkin mak nak dapat "BUNGA" dalam rumah ni kut.. pandai pulak pokok tu yer.. aku pun snaplah..xnak kecikkan hati mak aku tu.. dia suka..
Nanti aku cuci besaq-besaq buat frame..

try capture manual

bunga lalang di depan rumah, ni mak aku tak tanam.. dia tumbuh sendiri


cuaca pagi kalo kat kampung, tak payah nak pasang kipas angin.. sejupppp...
nikmat kalo leh tdo time ni.. tapi aku xnak lagi.. aku nak snap picture dulu, sbb petangni dah nak bertolak balik kmapung mak aku.. ada kenduri kawin..
Banyak jugak gambar yang aku ambil.. memandangkan cuaca agak baik, so capture the moment lah..

pagi yang masih lagi ada kabus..


haipp.. apa tengok2?

arghhh... hilang stress sekejap.. layan bluess sorang2

Rumah aku, depan rumah ada tali air.. air dari Bukit Jerneh.. dulu time kecik-kecik masa aku tak pindah sini lagi ( family aku pindah balik kampung masa aku form 5)tempat tu ialah sungai.. Sekarang depa dah buat tali air.. senang bagi orang kampung nak tanam padi. walaupun depan rumah ada sungai, tapi Alhamdulillah, setakat ni tak penah banjir lagi rumah aku..
Cantik mana pun tempat orang, cantik lagi Kampung Halaman ku sendiri..




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...